Újság >> Cikkek

(ellenőrizte: دُنْيا)

Ha írni szeretnél...
Megosztás: f

Ha írni szeretnél...

 Sziasztok!
Itt néhány apró, alap tanácsot osztanék meg azokkal, akik esetleg most kezdtek, vagy terveznek írni.

Ötlet
Ha bele szeretnél kezdeni egy történetbe, legyen meg nagyjából az elképzelésed. Miről szeretnél írni? Ha ez egy nagyon általános, sablonos téma, próbálj meg belevinni valami egyedit, kreatívat. Ne kezdj el egy századik "átlagos lány naplója" történetet, de például egy futballista lány, vagy középkorban élő lány, esetleg fiú máris izgalmasabbá teszi.
Ha megvan az ötleted, azt is gondold végig, hogy nem-e hirtelen felindulásból akarsz írni? Ha most megírsz gyorsan két részt, majd beküldöd, lesz-e türelmed és időd folytatni? Azt is lehet, hogy egy rövidebb, mondjuk tíz részes sorozatot csinálsz, akkor azonban hosszú részeket kell írnod, hogy mindent kifejts.

Cím
A cím arra való, hogy felkeltsük vele az olvasó figyelmét, eláruljon valamit a történetről. Tehát az "Egy átlagos lány naplója", vagy "Egy lány élete" elég unalmas, semmitmondó, és valószínűleg kevesen fogják olvasni. De például az "Üvegtáncos", "Panaszos kamasz", "Csillagszeplő" vagy "Álomroham" már sokkal figyelemfelkeltőbb, egyedibb.

Részek
Amikor elkezdesz egy történetet, jó, ha az olvasót felkészítjük. Nem árt már az első részben elárulni valamennyi információt, megismertetni a szereplőket, hiszen mi nem látunk bele az író fejébe, és nem tudjuk, ki kicsoda, vagy hogy néz ki. A prológusban felvázolhatod a történetet, bemutathatod az előzményeket vagy a főszereplőt, de akár a történettől függetlenül, a magad nevében is elmondhatod, hogy miért kezdtek el és mit akarsz vele üzenni.
Ahogy haladsz a történettel, részek lesznek belőle, amiket beküldesz. A részeket úgy is megírhatod, hogy egy-egy epizód legyen, csattanóval és érdekes fordulattal a végén, hogy az olvasó kíváncsi legyen a folytatásra. De akár a hosszát is nézheted, hiszen a neveldén ötven sor a maximum.

Forma
Nagyon sok olyan történet van az újságban, ami szinte olvashatatlan. Tele van helyesírási hibával, hiányoznak a mondattagolások, vesszők, szóközök. Ezek fontosak ahhoz, hogy a történet átlátható, olvasható legyen, mert egy egybefüggő, tömb szöveget nehéz megérteni, főleg, ha sok szó el van gépelve.
Alapvető tudnivalók:
A kötőjel elé és után is teszünk szóközt! “ - Jó reggelt! - köszönt a lány.
A kötőszavak előtt, összetett mondatok részei között vesszőt használunk, a vessző után szintén szóköz van. “Nem tudta, hogy mit mondjon.
A mondatokat mondatvégi írásjellel választjuk el, különben egybefolynak. Ne csináljuk azt, hogy az egész cikkben, az összes mondat felkiáltó.
Beküldés előtt mindig olvasd át legalább egyszer a történetedet, hogy kijavíthasd az esetleges elgépeléseket! Az sem hátrány, ha van valaki, aki átnézi.

Leírás
A szereplők külsejét ne képek alapján mutassuk be! Írjuk le szavakkal, hogy milyen a haja, szeme, magassága, alkata, és ugyanígy a személyiségét sem felsorolással adjuk meg, hanem beleszőjük a történetbe. “ - Jó reggelt! - köszönt halkan a félénk lány.
Az érzelmi leírásokra is figyeljünk oda, hiszen a szereplőink eleven emberekkel, tele érzelmekkel. Ha valakinek meghal a kiskutyája, ne csak egy szomorú smiley-t, vagy egy "szomorú volt" szókapcsolatot biggyesszünk oda, fejtsük ki, mit érez.

Logika
Egy történetben talán a legfontosabb, hogy értelmes legyen. Például ha Magyarországon él a szereplőnk, és elmegy kirándulni, ne lásson már kengurukat és oroszlánokat az erdőben! A történetnek legyen egy felépítése, a történések kapcsolódjanak össze, legyen ok-okozati viszony.
Emeljünk ki a történetből egy főszálat, ami az alapsztori, és ahogy ez halad, mellétehetünk még egy-egy rész eréig tartó történést, epizódot. Mint például amikor egy gimnazista lány életéről írunk, az egyik részben mehetnek osztálykirándulásra, a másik csak egy átlagos tanítási nap, a harmadik pedig egy újabb esemény, mondjuk osztálykarácsony.

Türelem és elfogadás
Mindenki elkezdi valahol, és senki sem lehet tökéletes. Ebből kifolyólag valószínűleg neked is lesznek hibáid, amiket, hogyha jó olvasóid vannak, igenis meg fognak mondani! Egy író csak úgy fejlődhet, ha tudja, hogy mit csinált rosszul és ki tudja azt javítani. Ehhez elengedhetetlen az építőkritika. Tehát minden kedves író a neveldén, ha kaptok egy-két, esetleg sok negatív kritikát, akkor nem megsértődni vagy veszekedni kell, hanem megfogadni azokat!

( 780 megtekintés )

Szólj hozzá:

  - megszűnt felhasználó - 2017. 01. 30. 8:55  
Köszönöm! Most írom a történetemet, és Foltimoki ajánlotta ezt a cikket sokat segít!

Vörcsy
 
2016. 06. 29. 12:01  
Számomra nagyon sokat segített, remélem sokaknak is fog!
*másoknak

  - megszűnt felhasználó - 2016. 06. 28. 17:42  
Ok. Köszi!

Foltimoki
 
2016. 06. 27. 21:53  
Rókatündér: Akkor nem kell.

lunalupinia 2016. 06. 27. 20:53  
Elfelejtették a szinonima szabályzatát, de kit érdekel.

  - megszűnt felhasználó - 2016. 06. 27. 20:50  
vajat*

  - megszűnt felhasználó - 2016. 06. 27. 20:43  
Ja már értem. És igen a vesszőre gondoltam, csak elírtam. Mikor felsorolás vége van, akkor pedig nem kell?
Pl.: Laci a boltban vett almát, nyalókát, vajt és kenyeret.

Foltimoki
 
2016. 06. 27. 19:24  
Szóközt mindig. Szerintem a vesszőre gondoltál. Azt akkor, ha új mondatrész jön. Pl.:
Laci elment a boltba egy barátjával, és vett két csomag kenyeret.

  - megszűnt felhasználó - 2016. 06. 27. 18:07  
Nekem is sokat segített, és köszönöm! Blingblingel egyetértek és máris kedvem támadt írni, mert van néhány ötletem. Én majd úgy csinálom, hogy leírom az egész sorozatot word-ba, és majd onnan küldöm be a részeket. Egy kérdésem van: "és" elé mikor kell szóközt rakni?

Foltimoki
 
2016. 06. 26. 16:17  
Örülök, hogy hasznos volt a cikk. ^^

gazni: Persze, én is így gondolom, ezért írtam "valamennyi" információt. Mert azért egy nagyon kicsi kell. (:

gazni
 
2016. 06. 26. 15:59  
Örülök, hogy van egy ilyen, de nekem a Részeknél az egyik mondat után azonnal lett úgy mond egy kivetésem, ugyanis szerintem jobban felkelti az olvasó érdeklődését a történet, ha nem tud meg mindent az első részben... Ezt bővebben kifejteni nincs kedvem. Ezt nem úgy értem, hogy semmit ne mondjon és tudom, hogy te sem arra utaltál, hogy mindent elmondjon csak... na. Egyszerűen megakadt rajta a szemem és le akartam írni.

1. oldal Következő

 
  CicaNevelde  · Copyright © 2007-2020 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat