Újság >> Cikkek

(ellenőrizte: Rex Cryptae)

Tippek kezdő íróknak
Megosztás: f

Tippek kezdő íróknak

Jómagam sem vagyok a történetírás szakértője, tapasztalataim azonban vannak, éppen ezért szeretnék megosztani veletek pár gyakran elkövetett hibát, s ezek megakadályozása végett tippeket is. Remélem, sikerül újat mondanom.

Tagolás
Mint ahogyan azt alsó évfolyamban is megtanulhattuk, a történeteket három részre osztjuk: bevezetés, tárgyalás, befejezés - nyilvánvalóan ez senkinek sem új információ. Észrevételeim alapján viszont rengetegen elhagyják a bekezdések jelölését, amit elkülönülő gondolati egységek kezdetekor a Tabulatorral, papíron egy ujjnyi helykihagyással érzékeltethetünk. Fontos tudni, hogy ez ugyanúgy vonatkozik a párbeszédekre is, gondolatjel előtt szükséges az új bekezdés jelölése.

Tervezés, vázlatkészítés
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy történetüket egy hirtelen ihletnek hála összecsapva, sietősen megírják - nem, nem, nem és nem! Ha úgy érzed, remek ötleted támadt, először próbálj meg összeírni magadnak egy áttekinthető vázlatot: találj egy ideális helyszínt, ami legjobban illene az eseményekhez, írj össze pár tulajdonságot a szereplőkről, tervezd meg a  későbbiekben jelentős cselekményeket - összességében a számodra segítséget nyújtó piszkozatot kell elkészítened. Szintén fontos, hogy tájékozódj az adott témáról és ne sztereotípiák / megbízhatatlan forrásokból összeszedett információk alapján írd meg a történetet. Az internet remek felület a tudakozódáshoz, ha pedig személyesen is ismersz hozzáértőket, mindenképpen faggatózz az adott témáról.
A vázlatok nem épkézláb történetek, éppen ezért lehetőleg ne publikáld őket! Egy kitépett füzetlappal sokkal jobban jársz.

Az ideális leírások
Nem, nem, a karaktereket nem különálló részegységekben, képek segítségével mutatjuk be - maximum vázlatban. A legpraktikusabb megoldás a történet közben lezajló karakterábrázolás, párbeszédek után például igencsak precízen meg lehet oldani. Az egy helyre sűrített leírás néha szemet szúró tud lenni, szóval igyekezzünk szétszórni a szövegben.
A tőmondatokba foglalt leírás talán a legzavaróbb, leheljünk egy kis életet a mondandónkba! A hasonlatok célszerűek ennek elérésére, ahogyan a mesélő megjegyzéseit is üdítő olvasni.

Helyesírás, egyéb apró, formai hibák
Rengetegszer találkozni olyan művekkel, melyek helyesírása egyenesen rémes, majdnem hogy olvashatatlan. Az első és egyben talán legfontosabb megjegyzésem, hogy soha ne írjunk telefonról! Előfordul, hogy valakinek pusztán ,,nincs kedve" az ékezetek használatához, esetleg nem rendelkezik magyar billentyűzettel vagy csak bizonytalan a helyesírása. Ha még így is ragaszkodnál a történet megírásához, lehetőleg piszkozatként mentsd el, majd ha számítógép közelébe kerülsz, gépeld át oda. A Word programok hatalmas segítségedre lehetnek e téren, de ha még mindig bizonytalan vagy, érdeklődj a szüleidnél / nagy testvérednél.
Belefutottam már hibás párbeszédekbe is, amit betudhatunk egy kisebb formai hibának. Ha narrátori megjegyzéseket teszünk a párbeszéd után, a gondolatjeleken belül lévő mondat végére nem kell pontot tennünk, a gondolatjel utáni megjegyzés pedig kis kezdőbetűvel írandó.
Hibás alak: “- Szia. - Mondta Lili vidáman.
Helyes alak: “- Szia - mondta Lili vidáman.
Ha a megjegyzésnek nincs köze a párbeszédhez, a gondolatjeleken belül lévő mondatot nyugodtan lezárhatjuk, az utána következő pedig nagy kezdőbetűvel írandó.
Példa: “- Szia. - A lány élénken mosolygott.
Ha a párbeszéd közben teszünk narrátori megjegyzést, az első tagmondat végére nem kell mondatvégi írásjel, ahogyan a másodikat sem kell nagy kezdőbetűvel írni. A megjegyzés szintén kis kezdőbetűvel írandó, mondatvégi írásjel nem szükséges.
Példa: “Szia - mondta Lili -, hogy vagy?

Végül, de nem utolsó sorban
A fejlődés hosszú, kezdetekben észrevétlen folyamat: semmiképpen se sürgessük! Évek is kellhetnek ahhoz, hogy látható eredményeket érjünk el, a könyvkiadás pedig egyáltalán nem garantált. Az építőkritikák hallatán felesleges háborogni, esetleg megsértődni, az észrevételek leírása az esetek többségében nem rossz szándékból történik.
A lényeg az, hogy élvezd amit csinálsz és próbáld a lehető legprecízebben elsajátítani a történetírás művészetét. Sok sikert kívánok mindenkinek!

( 1248 megtekintés )

Szólj hozzá:

  - megszűnt felhasználó - 2016. 05. 05. 16:38  
LOL. Ez nagyon időtálló lett, barátaim (és nem-barátaim >.<)... még mindig emlegetik o.o

Rose Red 2016. 02. 16. 17:10  
kármenn: Az efféle szellemi termékeidet inkább tartogasd a társalgó gyerekeknek szánt részének. Ott kevesebb agysejtet pusztítasz el vele.

kármenn
 
 
2016. 02. 15. 17:22  
Tippek kezdő óráknak.

Dragfly 2016. 02. 13. 20:03  
Na, nagyon nem szeret ez a tablet... a lényeg, abba a vitába az olvasás körül szívesen beleszóltam volna én is, de már úgy látom, nincs értelme. Mindenesetr, jó cikk, csak igy tovább!
Na, nagyon nem szeret ez a tablet... a lényeg, abba a vitába az olvasás körül szívesen beleszóltam volna én is, de már úgy látom, nincs értelme. Mindenesetr, jó cikk, csak igy tovább!

Blilla 2016. 02. 13. 15:52  
Dragfly: Hm?!

Dragfly 2016. 02. 13. 13:50  
Fú, késön értem ide... mennyire szívesen belesz9

Chizuko~ 2016. 02. 12. 21:17  
Köszönöm szépen mindkettőtöknek ^^

Az olvasás jó dolog :o Imádom a krimiket *w*

دُنْيا
 
2016. 02. 12. 15:22  
Szerencse, hogy nem olvasok szerelmes regényeket xd Én megmaradok az akciónál meg a kalandnál. Ezért tökéletesek számomra Mark Lawrence trilógiái. Ismeri esetleg még valaki?

Azazel 2016. 02. 12. 0:26  
Ohyeah, ezt a vesszős dolgot eddig én sem értettem.
De most már  okos vagyok. Megvilágosodtam.
Pföh, a nyelvtantanárom szerint reménytelen vagyok, mégis megértettem ezt a szövegelést.

Romantikus könyvek szenvedélybetegei? Kérlek, mesélj még. *pszichológus póz*
Bizony bizony, a olvasásnak káros hatása vannak.
Mikor kedvenc szereplőd meghal, előfordulhat, hogy eltörsz pár tükröt, poharat, szétzúzol falakat..
Vagy szerelmi háromszögeknél kiakadsz, mert nem tudod te sem, meg a főszereplő sem, hogy kit válassz (Jó tanács, ilyenkor hagyd a fenébe a főszereplőt, és shipeld a két azonos neműt )
Esetleg a főszereplő egy nyomorék, de a sztori túl jó. Én ezt eddig majdnem minden könyvnél átéltem, de hát ez van.
Szenvedélybeteg vagyok
*hatásai

دُنْيا
 
2016. 02. 11. 23:38  
Az "és" & a vessző (v)iszonya
Amikor nem kell vessző: felsorolásnál. Plö: Elmentem kenyeret, sonkát és tejet venni. Szóval az utolsó kettő közé (vagy ha két dolog, akkor a kettő közé) nem kell vessző. Névszók.
Amikor kell vessző: (Bocsika, ha kicsit bonyi, az azé' van, mert ebbe beleszőttem a nyolcadik nyelvtan anyagot xd Amúgy én azt nagyon szerettem) Ha a két elválasztott tagmondat mindkettőjében van állítmány. Vagyis cselekvő ige. Plö: Elmentem kenyeret venni, és utána vettem tejet és sonkát is. A vessző két oldala mellérendelt kapcsolatos viszonyban van egymással, ami annyit tesz, hogy önmagukban is értelmesek. Az "és" itt a két cselekvést köti össze, két egyszerű mondatból ezáltal egy összetettet kreálva.
Értitek, na. Felsorolásnál nem kell, igéknél, cselekvésnél köll.
Lehet, hogy matekból kis híján meghúztak a vizsgán, de a magyarom évfolyamelső lett xd #boccs

NaissanceDesPieuvres
 
 
2016. 02. 11. 21:04  
Ó, nyugodtan javítsatok ám ki, ha valamiben tévedek.

Moonchild
 
2016. 02. 11. 20:40  
Az éses-vesszős dolgot én is így tudom. =)

NaissanceDesPieuvres
 
 
2016. 02. 11. 19:44  
Chizuko~: Nyilván a tanárod rendelkezik végzettséggel, valamint neki van több tapasztalata a témában, de 99%-ig biztos vagyok benne, hogy amennyiben a narrátori megjegyzés ,,mondta"-jellegű, nem kell pont. A biztonság kedvéért azért kérdezz meg másokat is, az én szavam sem készpénz.
Nos, ez rajtam is kifog, de megpróbálom érthetően elmagyarázni: amennyiben az ,,és" szócska felsorolásban szerepel, a vessző nem szükséges. (pl.: “Az ebéd borsófőzelék és rántott hús volt. „ ) Általában akkor teszünk elé vesszőt, ha új tagmondat kezdetét jelöli. (pl.: “XY felvette a kabátját, és azután útnak eredt. „ )

Chizuko~ 2016. 02. 11. 19:30  
Tantónéni' tantónéni'!
Volna egy kérdésem.
Az irodalomtanárom több dolgozatban is aláhúzta nekem az ilyen részeket: “- Szia - mondta Lili vidáman. „ Azt mondta, hogy a Szia után kell pont.
Most már teljesen nem értem és összezavarodtam.
Kell, vagy nem?
Eszembe jutott még egy kérdés. Sose tudom, hogy mikor kell az és elé vesszőt tenni. Egyszer elmagyarázta a tanár, de az annyira volt magyarázat, hogy semennyire...

1. oldal Következő

 
  CicaNevelde  · Copyright © 2007-2020 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat